Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Θερμο-διαμορφώμενα ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος

Τι είναι τα ICB Medical θερμο-διαμορφώμενα ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος?
Τα ICB Medical ορθωτικά είναι εξειδικευμένα πέλματα έσω υποδήματος, κατασκευασμένα από 100% EVA (Αιθυλένιο-Βυνιλιούχος Αλκοόλη), τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ της κάτω επιφάνειας του πέλματος σας και του εδάφους, με σκοπό να τοποθετηθεί το πόδι σας στην ιδανική λειτουργική θέση. Το EVA είναι ένα αντιαλλεργικό πολυμερές που έχει την ιδιότητα να «μαλακώνει» με την εφαρμογή θερμότητας και να διαμορφώνεται από τον εξειδικευμένο κλινικό συνεργάτη μας αποκλειστικά στις δοκιμές ανάγκες των δικών σας πελμάτων.
Γιατί να διαλέξω τα ICB Medical θερμο-διαμορφωμενα ορθωτικά αντί άλλων ορθωτικών πελμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά?
Υπάρχουν δύο τύποι ορθωτικών πελμάτων έσω υποδήματος στην Ελληνική αγορά. Ο πιο απλός και λιγότερος αποτελεσματικός είναι τα ορθοπεδικά πέλματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ράφια φαρμακείων, καταστημάτων με ορθοπεδικά είδη και υποδήματα, ή μεγάλα super market. Το βασικότερο μειονέκτημα τους είναι ότι είναι κατασκευασμένα βάσει των δομικών χαρακτηριστικών του πέλματος του γενικού πληθυσμού. Όταν δηλαδή τα φοράτε, πρέπει το πέλμα σας να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά του πάτου, ενώ στην ουσία για να είναι αποτελεσματικός πρέπει ο πάτος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πέλματος σας! Περιττό να αναφέρουμε ότι η αλόγιστη χρήση τέτοιων βοηθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση ευαίσθητων δομών του ποδιού και αντί να ανακουφίσουν, να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στα πόδια σας.
Ο δεύτερος τύπος ορθωτικών πελμάτων έσω υποδήματος που είναι σαφώς καλύτερος από τον πρώτο είναι τα ορθωτικά που κατασκευάζονται κατόπιν συνταγογράφησης και πελματογραφήματος. Η ποιότητα των υλικών όμως των συγκεκριμένων ορθωτικών βρίσκεται στην κρίση του εκάστοτε τεχνικού/ποδολόγου και δεν φέρουν την κατασκευαστική και τεχνολογική ταυτότητα μιας παγκόσμιας εταιρίας που έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα για επιστημονική έρευνα στο αντικείμενο. Έτσι παρόλο που φαινομενικά τα ορθωτικά πέλματα μετά από πελματογράφημα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε πέλματος, η ποιότητα των υλικών αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή υποστήριξη στο πέλμα. Ποιο συγκεκριμένα, τα ICB Medical ορθωτικά έσω υποδήματος είναι κατασκευασμένα 100% από ένα πολυμερές το EVA (Αιθυλένιο-Βυνιλιούχος Αλκοόλη). Εν αντιθέσει τα περισσότερα ορθωτικά που κυκλοφορούν σήμερα, προς χάριν μείωσης κόστους παραγωγής, κατασκευάζονται από 70-80% EVA και το υπόλοιπο τους μέρος από πολυαιθυλένιο. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι η ανάμείξη EVA με πολυαιθυλένιο δημιουργεί φυσαλίδες στην μάζα του πάτου με αποτέλεσμα το υλικό να υποστεί ποιο γρήγορα καθίζηση από τις φορτίσεις της βάδισης, πράγμα που συντομεύει την ημερομηνία λήξης του ορθωτικού. Έτσι το χρονοδιάγραμμα αποτελεσματικής χρήσης ενός ζευγαριού πελμάτων της ICB Medical κυμαίνεται σε 9-12 μήνες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ορθωτικά τα οποία αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα εμβιομηχανικά του πέλματος για περισσότερο από μερικές ημέρες!.
Επίσημες & ανεπίσημες (γνώμη ειδικού) ποδιατρικές έρευνες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ομόφωνα ότι η κατασκευή ορθωτικού πέλματος έσω υποδήματος είναι μία προοδευτική διαδικασία άρικτα συνδεδεμένη με τη συνεχή κλινική εκτίμηση από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ορθοδοντικά (σιδεράκια για τα δόντια). Κανένας σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός δισδιάστατης ή τρισδιάστατης καταγραφής του πέλματος δεν μπορεί να υπερκεράσει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ επαγγελματία υγείας-ασθενούς που συμβαίνει στην καθημερινή κλινική πράξη!
"The American College of Foot & Ankle Ortopedics & Medicine. Prescription Custom Foot Orthoses Practice Guidlines, December 2004».
Για όλα τα παραπάνω, προκειμένου να φτιάξουμε τα καταλληλότερα ορθωτικά πέλματα για εσάς, έχουμε υιοθετήσει από το διεθνές κολέγιο εμβιομηχανικής της Αυστραλίας το ποιό ολοκληρωμένο σύστημα κλινικής αξιολόγησης. Οι εκπαιδευμένοι επιστημονικοί μας συνεργάτες παίρνουν μετρήσεις από το πέλμα σας τόσο εκτός φόρτισης πέλματος όσο και εντός βαρύτητας και επιπρόσθετα πριν την τελική διαμόρφωση λαμβάνουν υπ' όψιν τους και άλλες σχετικές με τα πέλματα σας σωματικές περιοχές όπως γόνατα, γοφούς και λεκάνη. Όσοι ήδη χρησιμοποιείτε ορθωτικά πέλματα, σας προσκαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να προγραμματίσετε αντικατάσταση των ορθωτικών πελμάτων σας με τα ICB Medical θερμο-διαμορφώμενα πέλματα και να νιώσετε αμέσως την διαφορά στην δική μας ολοκληρωμένη κλινική προσέγγιση χωρίς την παραμικρή χρέωση για την αξιολόγηση (χρεώνεται μόνο η εμπορική αξία των ορθωτικών πελμάτων για την πρώτη εφαρμογή!).
Πως θεραπεύουν τα ICB Medical ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος?
Το ανθρώπινο πέλμα είναι μία πολύπλοκη κατασκευή που αποτελείται από 28 οστά τα οποία συγκρατιόνται μεταξύ τους με μαλακούς ιστούς-μύες, συνδέσμους και τένοντες.
Τα πέλματα μας από την «πλάση τους» προορίζονταν για περπάτημα σε αμμώδης και μαλακές επιφάνειες - όχι τσιμεντένιες επιφάνειες και πλάκες πεζοδρομίων που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Επειδή οι σκληρές επιφάνειες δεν προσφέρουν καμία στήριξη στις καμάρες των ποδιών, τα πέλματα με την επίδραση της βαρύτητας τείνουν να στρέφονται συνήθως προς τα μέσα προκαλώντας έτσι τον αυθυασμό της καμάρας του ποδιού, μία κατάσταση γνωστή ως «υπερβάλλων πρηνισμός»/»πλατυποδία».
Καθώς τα πέλματα, οι αστράγαλοι, τα πόδια και η μέση μας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την παραπάνω παθολογική αλλαγή στη στάση του σώματος, τα οστά και οι μύες βγαίνουν εκτός λειτουργικής ισορροπίας. Ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας αυτής μπορεί να βιώσουμε χρόνιους πόνους κατά μήκος του σώματος μας - όπως επώδυνα πέλματα/γόνατα/γοφοί, χρόνιους τραυματισμούς ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμα και πονοκεφάλους!
Προκειμένου να θεραπεύσουμε παθολογικές καταστάσεις, πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος τις υποκείμενες αιτίες, όχι απλά να εστιάσουμε στα συμπτώματα... η σωστή προσέγγιση είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής στάσης του σώματος διορθώνοντας τη βάση στήριξης, δηλαδή τα πέλματα.

Μπορώ να φοράω τα ICB Medical ορθωτικά καθημερινά με όλα τα είδη παπουτσιών που έχω?
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, μας αναγκάζουν να αλλάζουμε συνήθως 2 ζευγάρια παπούτσια την ημέρα. Επιπρόσθετα ανάλογα με τον τύπο του υποδήματος και την κατασκευάστρια εταιρία, τα νούμερα των παπουτσιών στη γκαρνταρόμπα μας διαφέρουν κατά 0,5-1 νούμερο. Η ICB Medical καινοτομεί και σε αυτόν τον τομέα παρέχοντας τον πρώτο παγκοσμίως ορθωτικό πέλμα έσω υποδήματος που καλύπτει τα 2/3 του μήκους του ποδιού σας και έτσι εφαρμόζεται χωρίς τη παραμικρή ασυμβατότητα σε οποιοδήποτε παπούτσι προσφέροντας μέγιστη προστασία και άνεση στα σημαντικά σημεία πίεσης.
Η ποικιλία των ορθωτικών της ICB Medical δεν περιορίζεται όμως μόνο σε ένα τύπο ορθωτικών πελμάτων. Υπάρχουν πέλματα πλήρους μήκους, που υποστηρίζουν όλο το πέλμα μέχρι και τα δάχτυλα (για ιδιαίτερες περιπτώσεις) και ειδικά διαμορφωμένα ορθωτικά που εφαρμόζονται σε γόβες, ένα υπόδημα που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις δραστήριες γυναίκες της εποχής μας. Επίσης η ICB Medical καινοτομεί για άλλη μία φορά στο χώρο των ορθωτικών πελμάτων παρέχοντας το πρώτο θερμοδιαμορφώμενο ορθωτικό πέλμα έσω υποδήματος στο κόσμο με υλικά διπλής πυκνότητας συνδυάζοντας τη βέλτιστη προστασία με την άνεση. Οι επιστημονικοί μας συνεργάτες, λαμβάνοντας υπόψη το σωματότυπο και τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, θα επιλέξουν και θα διαμορφώσουν αποκλειστικά για τα πόδια σας τον ιδανικό συνδυασμό τύπου ορθωτικού/πυκνότητας υλικών για να νιώσετε την απόλυτη προστασία.
Υπάρχει όριο ηλικίας για να χρησιμοποιήσω τα ορθωτικά πέλματα της ICB Medical?
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας! Η ICB Medical κατασκευάζει ορθωτικά πέλματα για όλες τις ηλικίες από 3 ετών και πάνω. Και εδώ η ICB Medical καινοτομεί παρέχοντας ορθωτικά πέλματα ειδικής πυκνότητας και κατασκευής για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει το πέλμα ενός μικρού παιδιού ή το πέλμα ενός ηλικιωμένου.
Τα ICB Medical ορθωτικά πέλματα έχουν ημερομηνία λήξεως?
Όπως όλα τα υλικά έτσι και τα υλικά της ICB Medical με τη χρήση φθείρονται. Ο βαθμός της χρήσης (δουλειά γραφείου Vs. αθλητισμός) άρα και της φθοράς καθορίζουν την ημερομηνία αντικατάστασης των ορθωτικών πελμάτων.
Τα ορθωτικά πέλματα της ICB Medical είναι υγειονομικά ελεγμένα?
Τα ICB Medical ορθωτικά είναι πατέντα που φέρει επίσημη υγειονομική αναγνώριση (CE). Ακόμα και αν το υλικό EVA, από το οποίο κατασκευάζονται τα ορθωτικά, καταποθεί (π.χ. τυχαία από ένα μικρό παιδί στο σπίτι) δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για την υγεία! Επιπρόσθετα, το κάλυμμα στο επάνω μέρος των ορθωτικών πελμάτων είναι αντιαλλεργικό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ορθωτικά πέλματα της αγοράς, στα ICB Medical ορθωτικά το αντιαλλεργικό κάλυμμα «πρεσάρεται» επάνω στο ορθωτικό, από το καλούπι, χωρίς την χρήση καμίας εποξικής κόλλας που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πληγές.
Ποιές παθολογίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς* με τα ICB Medical ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος?
• βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι)
• δερματικοί κάλοι, κερατώματα
• διαβητικό πόδι
• άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα
• ασταθείς αστράγαλοι
• κουρασμένα/βαριά πόδια που πονάνε
• πτώση μεταταρσίου, μεταταρσαλγία
• πόνοι στα γόνατα
• χονδροπάθεια επιγονατίδας
• λουμπάγκο, οσφυαλγία, ισχιαλγία
• σύνδρομα χρόνιας καταπόνησης
• σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας
• τενοντοπάθεια Αχιλλείου/επιγονατιδικού τένοντα
• κάταγμα κόπωσης
• δομική ανισσοσκελία, αντισταθμιστική σκολίωση
• κακή σωματική στάση
• και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πόνος στον αυχένα & κεφαλαλγίες
Μπορώ να προμηθευτώ τα ICB Medical ορθωτικά έσω υποδήματος προληπτικά εάν δεν αντιμετωπίζω κανένα από τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήματα?
Η μελέτη της "παθοβιολογικής διεργασίας" των παραπάνω κλινικών καταστάσεων, διδάσκει ότι πολλές φορές το χρονοδιάγραμμα από την έναρξη της απόκλισης της στάσης του σώματος από το φυσιολογικό μέχρι την εκδήλωση του πόνου/παθολογίας κυμαίνεται από μέρες ως και χρόνια! Βάσει των παραπάνω ανακαλύψεων, οποιοσδήποτε παρουσιάζει εμβιομηχανικές παραλλαγές από το φυσιολογικό, μπορεί και πρέπει να φοράει ένα ζευγάρι ICB Medical ορθωτικών πελμάτων, προληπτικά, προσαρμοσμένο από έναν εγκεκριμένο επιστημονικό συνεργάτη μας στις ιδιαιτερότητες των ποδιών του.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Pilates και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών. Τα κόκκαλα γίνονται λεπτά και εύθραυστα λόγω της ελαττωμένης πυκνότητάς τους. Έχει χαρακτηρισθεί «ύπουλη» πάθηση γιατί μπορεί να προκληθεί κάταγμα (σπάσιμο) μέσα από ήπιες δραστηριότητες, όπως σκύψιμο ή μετά από μια απλή πτώση στο έδαφος. Πριν το κάταγμα ο ασθενής δεν πονάει, ούτε έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα και γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών είναι:

  • Το φύλο (οι άντρες έχουν μεγαλύτερη οστική μάζα απ’ ότι οι γυναίκες)
  • Η ηλικία (μετά την ηλικία των 35 αρχίζει βαθμιαία η απώλεια της οστικης μάζας περίπου 0,3% -0,5% το χρόνο)
  • Η φυσιολογική λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος
  • Η διατροφή
  • Η φυλή (μεγαλύτερη οστική μάζα έχουν οι έγχρωμοι λαοί απ’ ότι λευκοί)
  • Η άσκηση
Οι δευτερεύοντες παράγοντες που επηρεάζουν την πυκνότητα των οστών είναι:
  • Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου ,κυρίως μέχρι την ηλικία των 25
  • Η εμμηνόπαυση στης γυναίκες, λόγω μείωσης των οιστρογόνων
  • Άντρες άνω των 65 ετών, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης 
  • Η έλλειψη της άσκησης 
  • Το αλκοόλ, το κάπνισμα και η καφεΐνη
  • Η έλλειψη βαρύτητας (αστροναύτες)
  • Η κρεατοφαγία, λόγω της αποβολής του ασβεστίου από τα ούρα
  • Παλιά κατάγματα (σύνδρομο sudeck - μετατραυματική οστεοπόρωση)
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μαστού ή ωοθηκών 
  • Έλλειψη βιταμίνης D
Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι σημαντική και πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία του ατόμου με επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, σωστή διατροφή και άσκηση. Η οστεοπόρωση δεν πρέπει να μένει χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία, επειδή η νόσος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ατόμου και έχει επιβαρυντικές συνέπειες για την οικονομία μια χώρας αφού το κόστος αντιμετώπισης είναι μεγάλο.

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης είναι ο ιδανικός για την διατήρηση της ποιότητας των οστών και την αποφυγή περαιτέρω συνεπειών της νόσου.

Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την αυτοματοποίηση των εργασιών (αυτοκίνητα, μηχανήματα, ανελκυστήρες κ.τ.λ.) έχει επηρεάσει πολύ την ποιότητα των οστών, λόγω της μείωσης των κινήσεων και «οστικών φορτήσεων» μας. Η σημασία της άσκησης που φορτίζει και δυναμώνει τα οστά δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στη πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της οστικής απώλειας.

Το Pilates είναι μια ιδανική μορφή γυμναστικής όπου χρησιμοποιείται ήπια επιβάρυνση από διάφορα όργανα όπως επίσης μπορεί να γίνουν ασκήσεις μόνο με το βάρος του σώματος. Στόχος των ασκήσεων είναι η ευθυγράμμιση του σώματος (διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών όπως κύφωση, διόρθωση στάσης κ.τ.λ.) και ενδυνάμωση των οστών μέσα από ασκήσεις φόρτισης των αρθρώσεων και όλων των μυϊκών ομάδων. Ενισχύει επίσης την ισορροπία του σώματος και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Για να είναι ασφαλής η μέθοδος Pilates σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, ο εκπαιδευτής Pilates θα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις γύρω από την οστεοπόρωση και να γνωρίζει τις προφυλάξεις που ισχύουν για τους πελάτες με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα.

Κάκωση έσω πλαγίου συνδέσμου - Σύνδρομο Pellegrini-Stieda

Γενικά Οι πλάγιοι σύνδεσμοι όπως μαρτυρά και το όνομά τους βρίσκονται στα πλάγια του γόνατος και είναι επιμήκεις ελαστικές δομές που «συνδέο...